Mi mindenre jó a YouTube?

Ha a YouTube-ra gondolunk sokaknak csak egy videómegosztó portál jut az eszébe ahol érdekes videókat lehet megnézni pedig a YouTube ennél sokkal több mindenre alkalmas.
Az első funkciója talán, ami a legérdekesebb az az, hogy a YouTube-ot keresőként is lehet használni. Ami azt illeti a Google utána YouTube a második legnépszerűbb kereső.
Meg is mutatom Őnnek, hogy mire gondolok: próbálkozunk valami egyszerűbbel mondjuk egy népszerű recepttel. Legyen mondjuk ez a szilvásgombóc. Ha begépelem azt, hogy szilvásgombóc akkor látni fogjuk, hogy a Padlás című musical egy dalán kívül láthatunk
különféle szilvásgombóc recepteket, ahol egészen részletesen megtekinthetjük ennek az ételnek az elkészítését.
Ha valami bonyolultabbal próbálkozunk, mondjuk a Dobos tortával itt sem vall a YouTube kudarcot, hiszen láthatjuk, hogy több tucat Dobos torta recept közül választhatunk.

Próbálkozzunk meg valami mással, mondjuk próbáljunk polcot felfúrni. Láthatjuk, hogy a YouTube magától felajánlja azt a lehetőséget, hogy polc felfúrása és máris találunk egy bemutatót, amiben valaki IKEA polc felfúrását mutatja meg. Vagy a Praktikernek van egy fúrási alapokat bemutató videója.
Ha maradunk ezen a barkács témakörön nézzük meg azt, hogy duguláselhárítás. Itt sem hagy cserben minket a YouTube. Rengeteg ilyen videót látunk, ahol egyszerű házi praktikákat sőt egészen bonyolult eszközöknek a használatát is bemutatják.

Ha nem beszélünk idegen nyelveket akkor valóban eleshetünk olyan videóktól, amelyeket nem magyarul készítettek el, de a YouTube itt is jelenthet nekünk segítséget.
Próbálkozzunk mondjuk valamilyen angol videóval, mondjuk a kötés témakörében. A kötés angolul úgy hangzik, hogy „knitting”. Ha begépeljük ezt a szót máris már is láthatunk olyan oktató videót, ami a kötés alapjait mutatja be. Indítsunk el egy ilyen videót.
A lejátszó alsó mezőjében egy kis négyzetet alakú gomb található. Ha rákattintunk akkor a YouTube feliratozza nekünk a videót. Mivel ez egy angol nyelvű videó nyilvánvalóan a felirat szövege és angolul jelenik. Itt jön egy érdekes trükk. Ha az alsó mezőben a kis fogaskerékre rákattintunk akkor a negyedik sorban láthatjuk, hogy a feliratoknál angol feliratot készít automatikusan a YouTube. Ha erre a sorra kattintunk akkor kiválaszthatunk egy olyan lehetőséget, hogy „automatikus fordítás” és ha itt lefelé görgetünk az „M” betűnél megtaláljuk a magyart. Ha rákattintunk erre akkor látni fogjuk, hogy máris magyar nyelven jelenik meg a videó alatt a felirat. Fel kell hívjam a figyelmét arra, hogy ez egy gép által készített fordítás.
Minél bonyolultabb vagy minél több szakkifejezést használ egy adott videó annál valószínűbb, hogy nagyon nevetséges eredményeket fog nekünk a gép fordítani Viszont az is tény, hogy a képpel és ezzel a suta szöveggel meg fogjuk tudni érteni a videó lényegét és valószínűleg meg tudjuk csinálni, amit a videó mutatnak nekünk.